Gaasbeek Sjabloonschilderingen kasteel

Kasteel van Gaasbeek; Sjabloonschilderingen

In de pers

Samenwerking

Verstraete & Vanhecke NV

Profiel bv stond in voor de reconstructie van de sjabloonschilderingen en houtimitaties in het kasteel van Gaasbeek. Daarnaast stonden wij ook in voor de restauratie van de muurschilderingen en de gemaroufleerde doeken.

Het kasteel van Gaasbeek dateert reeds uit de 13de eeuw en was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Nijvel. Eind 18de eeuw kwam het kasteel in de handen van de Arconati’s-Visconti. De laatste markiezerin liet het kasteel in 1887-1898 grondig renoveren door de Brusselse architect Charle-Albert (1821-1889). Die keek hierbij vooral naar de toenmalige stijl van Viollet-le-Duc (1814-1879). De schilderingen in het kasteel dateren wellicht uit de periode 1887-1889.

De originele decoraties in het kasteel van Gaasbeek waren echter voor het grootste deel overschilderd. Hierdoor ging de oorspronkelijke eenheid in de stijl verloren.

Omdat het vrijleggen van deze decoraties te arbeidsintensief was, is er in verschillende ruimtes geopteerd voor een reconstructie van de schilderingen. Meestal gaat het hierbij over sjabloonmotieven. Hierbij werd eerst het oorspronkelijke motief achterhaald. Dit gebeurde ofwel aan de hand van reeds bestaande vooronderzoeken, ofwel door het vrijleggen van een representatief stuk van de motieven.

Na het vrijleggen is vervolgens een doordruk gemaakt van het motief. Deze manuele tekening is door middel van digitalisering omgezet tot een sjabloon. Dit sjabloon is daarna gebruikt bij de reconstructie van de schilderingen.

Anderzijds zijn in het kasteel ook diverse houtimitaties gereconstrueerd. Hierbij is op een egale onderlaag een glacis aangebracht in een structuur die de tekening van hout imiteert. Houtimitaties zijn vaak toegepast in neogotische interieurs.