Profiel - Hout

Hout

Houtrestauratie is een discipline waarbij niet enkel de esthetiek maar ook de functionaliteit een belangrijke rol speelt. Profiel heeft een jarenlange reputatie op het vlak van hout- en meubelrestauratie. Bij de conservatie en restauratie van antieke meubelen tot historisch schrijnwerk is het belangrijk om niet alleen de oorspronkelijke materialen te respecteren maar ook om hun functie niet uit het oog te verliezen. Dit vraagt vaak een multidisciplinaire aanpak van de restaurateurs, denken we maar aan orgels, waar we steeds zullen samenwerken met specialisten inzake de functionaliteit van het muziekinstrument.

Ook het vervaardigen van replica’s of aanvullen van ontbrekend houtsnijwerk behoord tot de mogelijkheden. Het atelier van Profiel beschikt onder meer over een freesmachine voor het kopiëren van snijwerk en een volledig uitgeruste schrijnwerkerij. Elke reconstructie wordt met de hand afgewerkt.

Profiel biedt eveneens de mogelijkheid om objecten te behandelen tegen houtboorders door middel van de anoxie-methode. Hierbij worden de objecten in hout luchtdicht verpakt en onder een zuurstofarme omgeving gebracht om zo de houtboorders te verstikken.