Profiel - Staff- en stucwerk

Projecten

Staff- en stucwerk

Staff- en stukwerk bestaat uit ornamenten of lijsten in gips of mortel die op een muur of plafondvlak zijn aangebracht. Het verschil tussen beiden ligt in de uitvoering. Wanneer het ornament of de lijst op een tafel in het atelier gemaakt is, spreken we van staffwerk. Indien het ornament of de lijst rechtstreeks in situ is gemaakt met een mortel, spreken we van stucwerk. Stucwerk bestaat uit een raaplaag en vervolgens een toplaag die met de hand of met behulp van een mal is aangebracht.

Het behandelen van staff- en stucwerk is één van de specialiteiten van Profiel. Onze restaurateurs hebben zich reeds jarenlang verdiept in de historische, materiaaltechische en vormelijke aspecten van stucwerk uit diverse periodes. We doen onderzoek naar de historisch gebruikte materialen en technieken. Dit stelt ons in staat om stucwerkplafonds, panelen of schouwen op een historisch en deontologisch verantwoorde manier te benaderen. Het helpt ons ook om eventuele reconstructies uit te voeren in de stijl, techniek en materialen waarop ze oorspronkelijk vervaardigd zijn.

We kiezen zorgvuldig de te gebruiken mortel, op basis van een hydraulische of vette kalk (luchtkalk), alsook de gebruikte vulmiddelen (type zand, marmerpoeder,..) en additieven uit. Indien nodig voeren we eerst een mortelanalyse van de originele raaplaag en/of toplaag uit.