Gaasbeek Gemaroufleerde doeken kasteel

Kasteel van Gaasbeek; gemaroufleerde doeken

In de pers

Samenwerking

Verstraete & Vanhecke NV

Profiel bv stond in voor de restauratie van de gemaroufleerde doeken in het kasteel van Gaasbeek. Daarnaast stonden wij ook in voor de restauratie van de muurschilderingen en de reconstructie van de sjabloonschilderingen en houtimitaties.

Het kasteel van Gaasbeek dateert reeds uit de 13de eeuw en was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Nijvel. Eind 18de eeuw kwam het kasteel in de handen van de Arconati’s-Visconti. De laatste markiezerin liet het kasteel in 1887-1898 grondig renoveren door de Brusselse architect Charle-Albert (1821-1889). Die keek hierbij vooral naar de toenmalige stijl van Viollet-le-Duc (1814-1879). De schilderingen in het kasteel dateren wellicht uit de periode 1887-1889.

Eén van de technieken die in het kasteel van Gaasbeek zijn toegepast, zijn gemaroufleerde doeken. Dit zijn beschilderde doeken die op de muur zijn aangebracht met lijm. Op andere plaatsen zijn ook doeken opgespannen op een frame. In de meeste gevallen bestaan de ruimtes uit een combinatie van beide technieken. Deze technieken zien we in het bijzonder in de Ridderzaal waar de doeken zowel op de wanden, zuilen als op de gewelven zijn aangebracht.

De restauratie van de schilderingen in het kasteel van Gaasbeek bracht een aantal problemen met zich mee. Eén van de belangrijkste hiervan was de aantasting door de vochtigheid en de schommelingen ervan in het gebouw. Dit zorgde voor een witte waas, vervormingen en loskomende doeken. Op sommige plaatsen dienden de doeken te worden gedemonteerd zodat de ondergrond kon worden behandeld.