Doorheen de eeuwen heen heeft men materialen een duurder uitzicht willen geven dan ze in werkelijkheid waren. Vergulden is een specifieke techniek waarbij men dragers zoals hout, steen, enz…, met een bladmetaal bedekt. Dit kan met bladgoud zijn maar ook met een ander bladmetaal, zoals bladzilver. Het aanbrengen kan volgens verschillende methodes, afhankelijk van het gebruikte medium bij het aanbrengen.
Bij een matte vergulding brengt men een medium (bv oliemixtion) aan op een (al dan niet gekleurde) ondertoon. Hierop legt men het bladgoud (of bladzilver). Zoals de naam het zegt, is het bladgoud hierbij niet gepolijst. We noemen dit een mixtion- of olievergulding. Dit is de meest courante techniek van vergulden. We vinden ze vooral terug in de Neogotiek. Het is deze techniek die ook in buitenomstandigheden is toegepast.
Bij een polimentvergulding is het bladmetaal aangebracht op een gekleurde bolus die zowel een functie als ondertoon en medium heeft. We noemen dit ook een glans- of watervergulding. Zowel de ondergrond als het bladmetaal zijn na het aanbrengen gepolijst. We vinden de polimentvergulding vooral op kaders van schilderijen en Gotisch beeldhouwwerk terug.
Profiel heeft reeds een jarenlange ervaring met zowel de conservatie en restauratie van verguldwerk, het aanbrengen van nieuwe verguldwerk of een combinatie van beide. De restaurateur analyseert elke situatie en kiest hierna een specifieke aanpak en keuze van materialen. De gespecialiseerde restaurateurs bij Profiel beschikken over de materiaal- en technische kennis alsook de deontologische achtergrond om de integriteit van het werk te bewaren bij een conservatie of restauratie opdracht.