Restauratie kapel Kasteel de Robiano

Tervuren; Kapel Kasteel de Robiano, beelden, meubilair en altaar

In de pers

De restauratie van de beelden, meubilair en altaar in de kapel van het kasteel De Robiano werd uitgevoerd door Profiel bv in opdracht van SAS Institute N.V., onder begeleiding van aNNo Architecten. Daarnaast stonden wij ook in voor de restauratie van de muurschilderingen.

De kapel dateert uit 1864. Clothilde De Robiano en haar man François de Stolberg-Wernigerode gaven de opdracht tot de bouw (bron: Inventaris onroerend erfgoed Vlaanderen).

Het merendeel van de beelden, meubilair en altaar in het interieur zijn gerealiseerd door de gebroeders Hendrik en Pieter Goyers. Zij zijn afkomstig uit Leuven en in de regio is nog werk van hen terug te vinden. De schilder E.Deger, die ook de muurschilderingen heeft aangebracht, stond in voor de polychromie. Op één van de beeldjes in de nissen staat een inscriptie ‘Reiss’. De Kruisweg komt uit het atelier Tettelin-Vincent. Het altaar en de koorbank zijn uitgevoerd in neoromaanse stijl. Daarnaast zien we ook objecten in neogotische stijl.

De objecten vertoonden allen een algemene oppervlakkige vervuiling. Daarnaast zagen we loszittende fragmenten en lacunes in zowel de drager als de picturale laag. Enkele gipsen beelden waren gebroken.

Dankzij de restauratie van de kapel van kasteel De Robiano is de esthetische en historische waarde van het interieur hersteld. In 2023 was de kapel laureaat voor de erfgoedprijs van de Vlaamse Gemeenschap als beschermd erfgoed dat niet publiek toegankelijk is.