Gent; Onderzoek en registratie crypte Sint-Baafskathedraal

Gent; Onderzoek en registratie crypte Sint-Baafskathedraal

Samenwerking

In onderaanneming van Artes Woudenberg N.V.

Het onderzoek en de registratie van de muurschilderingen in de crypte van de Sint-Baafskathedraal van Gent is door Profiel bv uitgevoerd in opdracht van de kerkfabriek van de Sint-Baafskathedraal van Gent, in onderaanneming van Artes Woudenberg N.V..

De muurschilderingen in de crypte van de Sint-Baafskathedraal zijn in 1936 toevallig ontdekt onder een pakket kalkwitsellagen. Deze lagen zijn vermoedelijk aangebracht in de 16de eeuw toen de kathedraal in handen was van calvinisten. Ze dateren uit 14de, 15de en eerste kwart van de 16de eeuw. Na de ontdekking legde Frans-Jozef Coppejans (1867 – 1947), een Gentse decoratieschilder, de muurschilderingen vrij. Enkele van de schilderingen kregen in 1987 en 1994 een (proef-)restauratie.

Het onderzoek en de registratie van de muurschilderingen in de crypte van de Sint-Baafskathedraal van Gent omvatte een bouwkundig en bouwhistorisch onderzoek, onderzoek naar de conditie van de muurschilderingen en het opstellen van een nulmeting. Hieruit bleek dat een noodinterventie noodzakelijk was. De muurschilderingen kregen een aangepaste bescherming en er is een proefrestauratie uitgevoerd. Daarnaast hebben onze specialisten ook een stratigrafisch onderzoek uitgevoerd in de crypte. Alle bevindingen en uitgevoerde ingrepen zijn gedocumenteerd in een uitgebreid verslag.